Triglycerider Vs. Ldl

Forfatter: | Sist Oppdatert:

Din vekt og hvilke typer mat du spiser, påvirker blodnivået av triglyserider og LDL-kolesterol.

Trinnlyserider er enkelt, og er en form for fett, og LDL er en form for kolesterol. Begge kommer fra kostholdet ditt og er laget i leveren din. I normale mengder spiller begge viktige roller i å holde kroppen din sunn, men i overkant kan begge ha skadelige effekter. Høye blodnivåer av både triglyserider og LDL-kolesterol er forbundet med økt risiko for å utvikle kranspulsårssykdom. Et høyt fett- eller sukkerholdig kosthold kan øke blodnivået i både triglyserider og LDL-kolesterol, som kan noen medisinske tilstander og medisiner.

LDL

LDL står for lipoprotein med lav tetthet, en pakket blanding av fett og protein som festes til kolesterol og bærer det gjennom blodet ditt til forskjellige deler av kroppen din. Det finnes flere typer lipoproteiner, men LDL regnes som den farligste for helsen din. Når det er mer LDL-kolesterol enn kroppen din kan bruke, forblir den i blodet ditt, og du sies å ha høyt kolesterolnivå. Høye LDL-kolesterolnivåer er forbundet med tilstoppede arterier som kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Dette er grunnen til at LDL regnes som en dårlig form for kolesterol.

Triglyserider

Triglyserider som kommer fra maten du spiser, brytes ned under fordøyelsen og deretter ompakkes for absorpsjon i blodet. Leveren din produserer også triglyserider fra overflødig sukker og protein i kostholdet ditt. Som triglycerider beveger seg gjennom blodet, blir de brukt til energi, lagret som kroppsfett eller kombinert med kolesterol og protein for å danne ulike typer lipoproteinpakker.

Funksjoner

To normale og viktige funksjoner av triglyserider i kroppen er å gi struktur til cellemembraner og danne lipoproteinpakker som bærer kolesterol gjennom hele kroppen. LDL-pakken leverer kolesterol til forskjellige organer og kjertler, der det primært brukes til å lage hormoner. (Se Referanser 1, side 1, Referanser 2 og 3).

Vedlikehold

Du kan muligens opprettholde lavere blodnivåer av triglyserider og LDL ved å spise færre matvarer som inneholder mettet fett og kolesterol, melk melkeprodukter, og flere matvarer som er høy i fiber, som for eksempel belgfrukter, frukt, grønnsaker og korn. Å spise mindre raffinert sukker og andre søtningsmidler, drikker mindre alkohol, spiser færre kalorier til å gå ned i vekt, om nødvendig, og øke mengden laks, tunfisk og annen fet fisk du spiser, kan bidra til å redusere triglyseridnivåene. Hvis LDL- og triglyseridnivåene er spesielt høye, må du sannsynligvis ta medisiner for å få dem ned. Hvis en blodprøve viser at du har høye LDL- eller triglyseridnivåer, diskuter alternativene med legen din.