Slik Analyserer Du Et Prospekt

Forfatter: | Sist Oppdatert:

Et prospekt beskriver spesifikke egenskaper til et fond.

For investorer gir et prospekt verdifull finansiell og annen informasjon om en bestemt aksje, obligasjon, fond eller annen investering. Selv om det ikke er nødvendig, er det en god ide å lese et prospekt før du tar noen investeringsbeslutninger. Selv om et prospekt kan være lengre og komplisert, kan et selskap begrave viktig informasjon i dokumentet som potensielle investorer trenger å vite. For eksempel vil et fondsbørs prospekt angi hvordan fondsselskapet vil investere pengene de reiser, spesifisere gebyrene som investorene betaler og gi opplysninger om fondets tidligere resultater.

Hent siste prospekt

Securities Exchange Commission krever et fond for å oppdatere prospektet en gang i året. Les utstedelsesdatoen som er oppgitt på prospektets frontdeksel for å sikre at du får tilgang til den nyeste informasjonen om fondets mål og resultathistorie. Bare ny informasjon vil gjøre det mulig for deg å sammenligne et fond med en annen effektivt og avgjøre om fondet samsvarer med dine personlige investeringsmål og risikotoleranse.

Vurder investeringsmål og strategier

Ligger på forsiden av et prospekt vil være fondets investeringsmål og strategier. Les denne delen nøye fordi det er viktig at et fonds investeringsmål, som inntektsgenerering eller kapitalvurdering, stemmer overens med dine egne. Også viktig er fondets investeringsstrategier, som refererer til aktivaklassene der fondet investerer pengene dine. For eksempel kan et aksjefond fokusere på aksjer, obligasjoner eller fast eiendom. Dette prospektområdet vil også beskrive fondets investeringsstil, som indikerer fondets ledelsespreferanse for kortsiktige eller langsiktige investeringer og innenlandske eller internasjonale investeringer.

Analyser risikoavkastningstabell og tabell

Tilgjengelig nær prospektets front, etter beskrivelsen av fondets mål, er risikodata og et returlinjediagram og -tabell. Mens risikodataene forklarer de prinsipielle risikoene knyttet til verdipapirene i fondet, viser avkastningsdiagrammet fondets årlige totale avkastning for hvert av de siste 10-årene. Fondsselskapet tilbyr også et bord der historisk avkastningsinformasjon presenteres på grunn av premie og etter skatt for en-, fem- og 10-årers perioder. Også oppgitt i tabellen er tilsvarende oppsummerte data for en referanseindeks. Du kan sammenligne denne informasjonen, som illustrerer fondets volatilitet, til nivået på porteføljeprisen som er akseptabelt for deg, så vel som dine forventninger om avkastning.

Studieavgifter og utgifter

Fondsselskapet presenterer et fondavgift og regnskapstabell for å sikre at investorer er klar over kostnadene ved å investere i fondet, og for å gjøre det mulig for dem å sammenligne disse kostnadene med de andre fondene. Tabellen kan for eksempel gi en oversikt over gebyrer og utgifter som påløper i en-, tre-, fem- og 10-år-trinn fra en $ 10,000-investering. Slike gebyrer vil inkludere administrasjonsgebyrer og muligens 12b-1 avgifter samt andre utgifter, for eksempel administrative kostnader og overføringsmiddelkostnader, som hver reduserer investorens avkastning. Investoren påløper disse gebyrene uansett fondets ytelse.

Se nærmere på finansielle høydepunkter

For å evaluere et fonds tidligere resultater, se den reviderte informasjonen som presenteres i hovedtrekksdelen av fondets prospekt. Her presenteres fondets gjennomsnittlige avkastning på ett, fem og 10-år. I dette avsnittet kan du også se fondets begynnelse og slutt på netto verdier og noen økonomiske forhold som reflekterer fondets ytelse. For eksempel presenteres netto nettoinntekter, gjennomsnittlig netto eiendeler, porteføljeomsetningshastighet og gjennomsnittlige netto eiendomsforhold.