Sand Vs. Grus I Et Ferskvannsakvarium

Forfatter: | Sist Oppdatert:

Noen bondebebyggende fisk foretrekker sandstoff.

Å plukke underlaget til akvariet virker kanskje ikke som en stor avtale, men det har alvorlige konsekvenser for akvariet. Grus og sand er vanlige underlag, og hver har fordeler og ulemper. Hver er rett for visse akvarier.

grus

I de fleste tilfeller gjør grus i grus det bedre substratet for ferskvannsakvarier. Ergruve er stor nok til at det tillater vann å strømme gjennom det, og forhindrer anaerobe "døde soner" der skadelige bakterier kan trives og produsere giftige forbindelser. Samtidig er det ikke så stort at det skaper hull der fiskemat kan falle utover fiskens rekkevidde og råtne. På toppen av dette er det for stort for å bli rørt opp lett og sugd inn i filtre. Pea grus kommer i et bredt utvalg av farger.

Sand

Til tross for de mange fordelene med grus, fungerer sand veldig bra i visse oppsett. Hvis du har arter som liker å gruve eller sile gjennom underlaget, kan akvariet grus gjøre livet vanskelig for dem. For eksempel elsker visse små ciklider og loaches å grave. I mangel av gravende fisk kan sand føre til anaerobe døde soner. Sand virker bra så lenge du har skapninger i tanken som vil gå gjennom det eller på annen måte røre sanden.

Plantet Tanker

Plantebeholdere er en spesiell omstendighet. I en plantetank må du vurdere substratpreferansen til planten din. Noen akvarieplanter trives i sandholdige underlag, mens andre bare trenger noe for å holde sine røtter inne. Undersøk planter du vil beholde. Du kan legge gjødsel i tablett- eller pinneform til både sand og grusunderlag. Du kan også kjøpe spesielle, pre-befruktede substrater bare for plantede akvarier.

Hvor mye?

Med grus eller sand må du bestemme hvor mye du skal få. Anbefalingen er 2 tommer grus for tanker opp til 55 gallon, og 3 til 4 tommer for større akvarier. Med sand, vil du ha 1 tommer sand for tanker med liten gråt fisk og 2 tommer for større burrowing fisk. En god retningslinje for de fleste tankene er å kjøpe 1.5 pounds av substrat per gallon. Imidlertid er denne retningslinjen unøyaktig for høye eller uvanlig formede akvarier. Feriested til prøving og feiling hvis nødvendig.