Plikter Av En Hepatolog

Forfatter: | Sist Oppdatert:

Vaksinasjoner kan kraftig begrense effekten av hepatitt og andre leversykdommer.

Noen leger tilbyr primær medisinsk behandling, og ser en pasient regelmessig på lang sikt og behandler sykdommer når de følger med. Andre spesialiserer seg i ulik grad, med fokus på en del av anatomien, en gruppe relaterte sykdommer eller en spesifikk gruppe pasienter. Hepatologer er blant spesialistene; de fokuserer oppmerksomheten på sykdommer og tilstander i leveren. Det er et smalt praksisområde med spesifikke plikter.

Vurdering og diagnose

Pasienter kommer vanligvis til en hepatolog fordi familielegen deres mistenker en leverrelatert tilstand. Hepatologen vil vanligvis gjennomføre en fysisk undersøkelse og intervjue pasienten, på jakt etter mulige risikofaktorer. Tungt eller langvarig alkoholforbruk kan skade leveren, og det samme kan reseptbelagte legemidler eller kombinasjoner av medikamenter. Hepatitt i sine forskjellige former er en av de største leversykdommene, farlig både i seg selv og som en trigger for leverkreft. En hepatolog kan bestille blodprøver, en biopsi eller andre testprosedyrer for å hjelpe med en diagnose.

Behandling

Hepatologer behandler leversykdommer på flere måter. De behandler hepatitt C, som er forårsaket av et virus, med antivirale medisiner. Andre versjoner av hepatitt er mindre alvorlige, og krever vanligvis bare overvåking og støttende terapier, for eksempel smertehåndtering. De kan råde pasienter til å gjøre livsstilsendringer. For eksempel kan de råde pasienter med leverskade fra enhver årsak om å slutte å drikke alkohol for å lette unødvendig belastning på leveren. I ekstreme tilfeller, hvis leveren er hardt skadet av medisiner, alkohol eller sykdom, kan hepatolog anbefale en transplantasjon.

Levertransplantasjon

Hepatologer er ikke kirurger, og de utfører ikke transplantasjoner selv. Men når pasienter har lite håp om forbedring eller overlevelse gjennom andre terapier, kan en hepatolog anbefale dem for transplantasjon. Noen transplantasjoner bruker en del av leveren fra en kompatibel giver, mens andre tar en hel eller delvis lever fra en avdød donor. Hepatologen gir pasienten støttende terapi før operasjonen og skjermer for potensielle givere. Etter operasjonen overvåker en hepatolog pasientens tilstand i årevis, og gir passende medisiner og livsstilscoaching for å fremme pasientens leverhelse.

Karriere

En ambisiøs hepatolog starter fra samme grunnlag som en hvilken som helst annen lege, og tjener en fire år premedisinsk grad og tilbringer fire år til på medisinsk høyskole. Ved konfirmasjonen tilbringer den nyutdannede legen tre år i et internmedisinsk bosted som praktiserer allmennmedisin. Dernest kommer et treårig stipendiat i gastroenterologi, som spesialiserer seg i sykdommer og tilstander i fordøyelseskanalen og dets støtteorganer. Endelig er det et års subspesialitetsstipend innen hepatologi. Hvert trinn i bosted og stipendiatopplæring har tilsvarende sett med styreundersøkelser, administrert av styret for indremedisin.